Резервът на НЗОК ще бъде деблокиран в случай на нужда

Бюджетът за 2010 г. ще бъде гарантиран, като в случай на нужда ще бъде деблокиран резервът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това заяви вчера министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев, след като се срещна с представители на съсловни и пациентски организации по повод проблемите в здравеопазването. В срещата участваха премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков, зам.-министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов. „Премиерът Бойко Борисов ще отделя време всеки месец, за да се осведоми какъв е ходът на реформата в здравеопазването“, коментира Нанев. Той обясни още, че от следващата година ще започне преструктурирането на болниците, като до средата на януари 2010 г. трябва да бъдат изработени критериите за качество и условията, на които трябва да отговаря едно лечебно заведение, преди да сключи договор с касата.
Според здравния министър част от болниците и в момента са в несъстоятелност. Те не могат да продължат съществуването си като заведения за активно лечение, защото нямат необходимите кадри и апаратура. На 1 декември в парламента ще бъде следващата среща, на която ще се дискутира проблемът в здравеопазването.
Вчера стана ясно още, че лекарите няма да протестират заради по-малкия бюджет през 2010 г. „Най-важното, което премиерът каза, е, че парите за болници в периода, който нас ни притесняваше, няма да бъдат по-малко и на никой няма да му бъде отказано лечение заради липса на пари“, коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.
На срещата премиерът Бойко Борисов представи данни, според които предишни години само 27% от онкоболните са били лекувани, а лечението в областта на хемодиализата е такова, че се увреждат бъбреците на хората. По отношение на ин витро процедурите Борисов коментира, че са необходими няколко десетки милиона лева.


Отменят грипната епидемия до края на седмицата

Заболеваемостта от грип в страната продължава да спада, като в момента тя е 194 на 10 хил. души, съобщиха вчера от Министерството на здравеопазването. Това означава, че в момента болни от грип са около 147 хил. души. Най-висока е заболеваемостта в регионите Ямбол, Пазарджик, Силистра, Габрово, Бургас, Благоевград, Монтана и Кърджали. От МЗ съобщиха, че ако тенденцията за намаляване на заболеваемостта се запази, в края на седмицата националната грипна епидемия ще се прекрати. До днес включително е удължена грипната ваканция за учениците в Силистренско, където заболеваемостта продължава да е висока. Ваканцията се удължава за неопределено време и в градовете Русе, Хасково и Димитровград.

Станете почитател на Класа