Сергей Игнатов ще е новият министър на образованието

Сергей Игнатов е новият министър на образованието, младежта и науката. Това заяви вчера в парламента премиерът Бойко Борисов, след като досегашният министър Йорданка Фандъкова бе избрана в неделя за кмет на София. Игнатов бе изпълняващ длъжността министър на образованието, докато течеше предизборната кампания.
„Разбрах четири минути преди вас“, заяви Игнатов пред журналисти в кулоарите на парламента. „Борисов обаче обикновено прави предложения по такъв начин, че няма как да откажеш“, добави бъдещият министър.
Игнатов коментира още, че образованието е изключително тежък ресор и системата се нуждае от модернизиране на всички места. Той добави, че ще продължи политиката в образованието на Йорданка Фандъкова като министър. По отношение на това, дали ще има повече пари за университетите, новият министър коментира, че ако нещата се развиват нормално, пари за следващата година ще има, но за момента не може да обещае.
„Науката оттук нататък ще се управлява на проектен принцип. Тези университети, които имат добре защитени проекти, ще имат пари за наука“, допълни Игнатов. До момента е установено, че 13 университета не харчат средствата по предназначение.
За БАН Сергей Игнатов заяви, че се нуждае от сериозни реформи, които са закъснели с 20 години. „БАН е национална ценност. Въпросът е тази национална ценност да не бъде музейна ценност.“ Около 500 души ще бъдат пенсионирани в БАН, стана ясно вчера. „Няма да искам корекция в бюджета за образование за 2010 г.“, каза още новият министър.
Преди да стане зам.-министър на образованието в кабинета „Борисов“, доц. Сергей Иванов, който е експерт по египтология, беше ректор на НБУ, преподавал е и в Софийския университет.

Станете почитател на Класа