Говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова: Недопустимо е вътрешният министър да издава присъди

- Г-жо Куцкова, как влияят на съдебната система постоянните натяквания, че полицаите си вършат работата, залавят бандитите, чистят се от компрометираните служители, а съдиите пускат на свобода престъпниците, не сочат корумпираните сред своите?
- Определено се създава напрежение, от което никой няма полза. Напротив, когато МВР напада съда, бандитите сигурно си хвърлят шапките от радост. Но не си мислете, че всички колеги са си зарязали делата и тръпнат какво ще каже г-н Цветанов. Някои колеги дори считат, че не заслужава да му се обръща внимание. Но понеже не става въпрос за лична докачливост, а за настройване на обществото срещу съда като цяло, Съюзът на съдиите е длъжен да реагира. Никой не отрича, че в нашата система има хора, които са позор за професията. И неслучайно точно Съюзът на съдиите засипа с писма, искания и декларации Висшия съдебен съвет по такива поводи. Свестните хора в съда имат интерес системата да се прочисти и хората да имат доверие в правосъдието. Нека да бъдат разследвани тези, за които има данни за корупция. Но разследването се прави от МВР под ръководството на прокуратурата, а не от самите съдии. Колегите, които бяха обвинени от министър Цветанов, че са част от "Октопод“-а, заявиха, че желаят да бъдат разследвани и че ще окажат пълно съдействие на разследващите. Ние обаче ще настояваме резултатите от това разследване да бъдат оповестени публично.

- От вашите среди коментираха, че МВР си измива ръцете със съда, за да не излиза наяве проблемът с недостатъчно годните доказателства, които се представят пред съда. Така ли е?
- Не зная дали е измиване на ръце. По-скоро си го обяснявам, че се разминават нашите виждания за това, кое е доказано и кое не. Мога да разбера огорчението на редовите полицаи, ако се окаже, че са се трудили и рискували напразно. Да не мислите, че на нас, съдиите, ни е много драго, когато горната инстанция ни отмени решението или присъдата, които са ти стрували седмици и месеци труд. Но е недопустимо един министър на вътрешните работи, при това вицепремиер, да обявява, че доказателствата са безспорни и да определя какви присъди трябва да постанови съдът. За съда безспорни са тези доказателства, които или не са били оспорени, или и след оспорването им остават валидни. Това става по всяко дело - гражданско или наказателно. Но се вдига шум само когато очакванията на г-н Цветанов не се оправдаят. Съдът излага мотиви към всеки свой акт - който може да чете, да си ги прочете.

- Готови ли са съдиите и те да си "изчистят къщичката" по думите на министър Цветанов?
- Зависи какво се разбира под "чистене". Ние от години настояваме за приемане на ясни правила за кариерно израстване, за прозрачност при избора на началници, за нетърпимост към недопустимо за един съдия поведение. Но когато става въпрос за корупция, там инструментите за нейното разкриване са в ръцете на други органи. И когато е доказано, че даден колега е извършил престъпление, той ще бъде осъден. Но е много важно доказателствата наистина да са безспорни. Защото съдийските актове често засягат големи интереси - и властнически, и финансови. И никак не изключено на някой "непослушен" съдия да му се направи постановка от засегнатите.

- Може ли големият обществен интерес да е водещ мотив в едно разследване, каквито аргументи се изтъкваха по време на делото за промяна на мярката на задържаните при акция "Октопод"?
- Определено за всички свестни хора в България е изключително важно обществото да си поеме дъх от задушаващата хватка на всякакви "октоподи". Но точно защото такива разследвания са изключително важни, затова трябва да са изпипани. Да хванеш октопод, се иска много повече умение, отколкото някоя скаридка. Не си мислете, че на съдиите им доставя радост да постановяват актове, противни на обществените очаквания. И в такива ситуации може да се разбере кой има характер и е готов в името на закона да понесе лавината от обществено недоволство и
публични обвинения в корупция.

- В стремежа си да отговорят на големите обществени очаквания МВР и прокуратурата не оставят ли събирането на качествени и годни доказателства за пред съда на втори план?
- Не искам да давам оценки на тяхната работа. Все пак не съм министър на вътрешните работи, та да давам разпореждания и оценки за неща, от които не разбирам. Определено и на полицаите, и на прокурорите не им е лесно. Но и никой от тях не е сядал на съдийския стол и не знае какво е, когато поради липса на годни доказателства си принуден да оправдаеш подсъдим, за когото като човек си сигурен, че е виновен, но няма на какво да се позовеш. Виждала съм колеги, които са бесни след оправдателна присъда и казват: "Не стига че тоя боклук се отърва и ми се хили нагло в залата, ами сега ще решат и че ме е купил!“

Интервюто взе Ана Михова
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Станете почитател на Класа