Образуват производство срещу "бедни" магистрати с имоти в Приморско

Етичната комисия към ВСС ще внесе предложение за образуване на дисциплинарни производства срещу съдиите, замесени в случая „Приморско“ - Деница Урумова, Николай Урумов, Панайот Генков, Андрей Икономов и Веселин Пенгезов. Това решение беше взето вчера след изслушване на магистратите от членовете на Етичната комисия. По тяхно предложение казусът ще бъде разгледан на заседанието на ВСС в четвъртък.
Етичната комисия се самосезира по случая веднага след като в медиите беше изнесена информация за придобити имоти от магистрати или техни роднини в община Приморско. След изслушването им вчера комисията реши, че с едно или друго действие тези магистрати са накърнили престижа на съдебната власт.
"Ще коментирам след световното по футбол", духовито заяви Урумов след изслушването, а дъщеря му отказа да говори пред медиите.
Шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, чиято 80-годишна майка също е придобила право на строеж върху общински терен в Приморско, заяви, че да го махнат е желанието на хора от и извън съдебната система.
Междувременно вчера в ефира на bTV бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов обвини председателя на Етичната комисия към ВСС Цони Цонев, че негови близки приятели са получили имот на морето като крайно нуждаещи се. Според Иванов Цонев ползва общинско жилище на преференциален наем, а въпросният приятел, който се е облагодетелствал, е районния прокурор на Царево Кънчо Крумов. "Няма начин Цонев да не е знаел, че районният прокурор на Царево Кънчо Крумов е лично заинтересован, защото майка му е получила право на строеж като крайно нуждаеща се“, коментира още Иванов. Той добави, че Цонев ходел на лов с Крумов.
Самият Цонев пък категорично опроверга твърденията на Иванов. "През януари 2005 г. получих лек инсулт и оттогава ми е абсолютно противопоказно да ходя на море. Не съм участвал и в ловни излети", обясни Цонев. "Познавам господин Крумов, както познавам десетки прокурори, тъй като работя в системата от 1988 г.", обясни той. Цонев съобщи, че ще бъдат проверени твърденията на Иванов за това, дали майката на Крумов също е получила право на строеж на морето като крайно нуждаеща се, както твърди Йордан Иванов.
Йордан Иванов също бе намесен в скандала с имотите, след като неговият доведен син също се оказа сред облагодетелстваните като "крайно нуждаещи се" магистратски роднини. Той обаче говори предbTV, а не пред ВСС, защото напусна системата заради скандала "Красьо". По думите му Цони Цонев (бивш висш административен прокурор) е бил близък приятел с районния прокурор на Царево Кънчо Крумов.

Станете почитател на Класа