Истински реформи за Темида

Нравствените качества на магистратите ще бъдат проверявани при всеки конкурс, в който те участват. Това е записано в проекта за промени в Закона за съдебната власт, който беше разгледан вчера от Министерския съвет.
Многобройните скандали в съдебната система, сред които безспорно едно от челните места се заема от прословутото тефтерче на Красьо Черничкия, доказват, че проблем с морала сред служителите на Темида у нас има. Въпросът е обаче как точно могат да бъдат проверени „нравствените качества“ на магистратите, защото точна система за това все още не е измислена.
Съдии и прокурори най-добре от всички знаят, че лошо написаните закони могат да бъдат нож с две остриета, защото често остават „вратички“ за измъкване и могат да бъдат тълкувани двусмислено. Промените в Закона за съдебната власт са необходими, а реформата в системата е силно закъсняла, но това не трябва да става причина за приемане на недобре обмислени правила, защото правосъдието ни не се нуждае от „книжни реформи“. България има нужда от магистрати с високи нравствени качества, но ако това бъде записано в закона само като мъгляво понятие, без ясни критерии за оценка, то няма да доведе до желания ефект. Затова и реформите в съдебния сектор трябва да се приложат по добре познатата система – три пъти мери и веднъж режи.

Станете почитател на Класа