Бойна готовност за здравната реформа

На извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС) на 17 септември ще бъдат решени датата, мястото и форматът на протестните действия на болничните лекари. Това се посочва в съобщение на организацията, разпространено до медиите вчера.
Лекарите, работещи в болниците, категорично не приемат провежданата до момента политика на правителството по отношение
на болничната помощ, пише още в декларацията.
С позицията си докторите още веднъж потвърдиха, че са в „бойна готовност“. Най-потърпевши от евентуалните стачни действия на хората в бели престилки обаче ще бъдат пациентите. Същите тези хора, които от години страдат от неразбориите в системата, които често са притискани да плащат под масата за здравето си и които си носеха спринцовки и марли в лечебниците.
Крайно време е хората да спрат да бъдат заложници заради противоречията между управляващите и лекарското съсловие. Не става въпрос и кой е по-малко склонен да отстъпи – дали политическото ръководство в здравеопазването, или експертите от лекарския съюз. Най-важното е здравето на хората и качественото им обслужване и именно това трябва да е лайтмотивът, с който да се седне отново на масата на преговорите. Дори ако трябва и двете страни да направят взаимни отстъпки в името на реформите.

Станете почитател на Класа