Липсата на съвест се лекува с високи глоби и затвор

Млада жена загина, след като бе прегазена от две леки коли и един тир. Нито един от шофьорите не е спрял, за да види какво се е случило, и до снощи автомобилите се издирваха. Само преди дни шофьор блъсна сираче и дори не го закара в болница, а му подхвърли 50 лв., за да си мълчи със заплахата, че ако каже на някой, ще се върне да го прегази отново.
Още се шуми по трагедията с художника - тийнейджър, който падна от мост и бе прегазен от автомобил, който дори не е спрял да види какво се случва.
Такива случаи у нас са стотици и само за малка част от тях научаваме, когато се разшуми по медиите. Очевидно е, че при тази крещяща липса на съзнание да спреш, когато блъснеш някой и да видиш какво се е случило, трябват много сурови наказания. Най-малкото, защото така ще се възпита елементарната култура да цениш живота на другия и да помогнеш на пострадал от теб да живее.
За да се стане всичко това обаче, е необходимо да се види, че наказанието е еднакво сериозно за всички. Което изключва варианта по-първи хора да блъскат хора по улиците и да се измъкват със символични глоби, както вече се е случвало. Подобно поведение насърчава единствено и само безотговорност.

Станете почитател на Класа