"Недосегаемите" депутати дават лош пример

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в НС няма правомощия на санкционира провинилите се депутати. Това каза вчера пред „Класа“ председателят на комисията Валентин Николов по повод скандала с народните представители, които напуснаха работното си място, за да получат като подарък скъп телефон.
Този случай обаче далеч не е единственият, с който депутатите погазват парламентарната етика и компрометират институцията. За съжаление примерите за скандали, ругатни, неуважително и дори хулиганско поведение в парламента са десетки. Точно за това е крайно време да се промени правилникът за работа в Народното събрание и провинилите се депутати наистина да бъдат санкционирани по адекватен начин. В противен случай чувството за безнаказаност и недосегаемост расте, което създава предпоставки за корупционни практики и в крайна сметка срива доверието в Народното събрание. Практиката в момента, при която провинилите се депутати реално не подлежат на сериозни наказания, дава лош пример и на останалите институции. Всеки висш магистрат би отговорил на критиките към съдебната система с „Вижте какво става в парламента“ например.
Народните представители също отлично разбират това. За да има реална промяна обаче, е нужен само един фактор – политическа воля. Решението е в ръцете на управляващите.

Станете почитател на Класа