В дъното сме по грамотност

Българските ученици са на непрестижното 46-о място от възможни 65 позиции по четивна грамотност. Това показват данните от участието на България в Програмата за международното оценяване на учениците (ПИСА), огласени вчера.
Изследването се прави на всеки три години и очертава изключително лоша тенденция, която трябва да тревожи всички. За 2009 г. България попада в класацията наред със страни като Уругвай, Тринидад и Тобаго. 41 % от българските ученици все още се намират под критичния минимум от знания и умения за четивност. Основно затрудненията идват от работата с таблици, диаграми и графики.
При тези крещящо лоши резултати е очевидно, че нещо трябва да се промени в държавната политика спрямо образованието. И че спешно трябва да се направят реформи – и в писането на учебници, и във финансирането на системата, и в начина на преподаване. Образованието трябва да се превърне в ценност и това е спешната задача пред обществото ни. Защото мутрите и чалгата не могат да бъдат основна цел и мечта на подрастващите. Подобни масови мечти за реализация водят единствено дотам, че вместо нация на високите технологии ще се превърнем в основен източник на обслужващ персонал. Каквато слава и в момента имаме.

Станете почитател на Класа