Заводът за отпадъци в София не търпи отлагане

ЕК поиска с официално писмо Столичната община да не подписва договора за изграждането на завода за боклук в София, докато не се осигури финансиране на проекта. Премиерът Бойко Борисов обясни, че предоговарянето на условията се налага, защото от Брюксел искат да поевтинят цената на дългоочаквания от всички софиянци завод.
Това е факт. Факт е обаче също така, че българската страна е можела да договори по-изгодни финансови условия с европейските партньори още от самото начало. За да не се налага сега, при вече спечелен търг и при вече обявени условия, проектът тепърва да се предоговаря. Още повече че e без значение дали парите се дават като заем от европейски банки, или идват от националния бюджет. В крайна сметка те ще се платят от столичните данъкоплатци.
Освен това е напълно възможно консорциумът, който ще изгражда инсталациите за преработка на отпадъци, да не се съгласи лесно с новите условия по цената на проекта. По-важното в случая е, че всичко това може да доведе до поредното забавяне на завода за боклука в София. От което в крайна сметка страдат софиянци. Управниците в общината събраха дебела папка с командировъчни от служебните си посещения във Виена, където десетки пъти разгледаха местния завод за отпадъци. Хубаво би било чиновниците от „Московска“ 33 да почерпят опит от австрийските си колеги и за сроковете, в които е построен виенският завод. Защото едва ли има друг стратегически обект в София, като прословутия завод за отпадъци, който да се бави толкова дълго във времето.

Станете почитател на Класа