Няма печеливш в спора между БАН и кабинета

Имотите на БАН няма да се одържавяват, но те трябва да се превърнат в модерни високотехнологични бази за научни изследвания. Това стана ясно от изказването на министър-председателя пред Народното събрание вчера.
За съжаление обаче поредното уверение от страна на управляващите, че нямат никакво намерение да унищожават БАН, едва ли ще успокои учените. По всичко личи, че конфликтът между академици и министри ще продължи да тлее и през новата година. Истината е, че и правителството, и БАН имат своите основателни виждания за бъдещето на българската наука, но самата наука не я чака нищо добро, докато двете страни в спора си затварят очите за мнението на опонента.
Реформата в БАН е наложителна. И то не заради личния комфорт на ръководството, а заради прогреса на науката и технологиите, което в крайна сметка ще рефлектира положително и върху развитието на бизнеса, държавата, националния просперитет. Накратко, академията трябва да бъде в услуга на обществото, а не уютно местенце за отдавна откъснали се от науката професори-чиновници.
Отговорните фактори в държавата обаче също трябва да се съгласят, че успешна „наука за хората“ не се прави само със съкращения на средства или с правителствен контрол над БАН, а със сериозни инвестиции в образованието, с достойни заплати за учените и гарантирането на самоуправлението в академията. Както и с инвестиции в създаването на въпросните високотехнологични бази, които нямат как да станат такива, ако няма държавна подкрепа за тях.

Станете почитател на Класа