Пак се бавим със стратегически проект

Строителството на завода за преработка на отпадъци в София ще започне, когато се намерят необходимите средства и по този въпрос се водят усилени преговори с Европейската комисия (ЕК). Това заяви по време на вчерашния парламентарен контрол премиерът Бойко Борисов.
Изводът за столичани, които от години очакват модерното съоръжение, е пределно ясен – реализацията на проекта продължава да се бави. По предварителни разчети заводът за боклук трябваше да заработи през 2012 г., но предвид неочакваните преговори с ЕК „по никое време“, пусковият срок може и да се отложи. Премиерът обясни миналата седмица, че Брюксел бави проекта, защото иска да намали твърде високата му цена - около 200 млн. евро. Този факт не е оправдание за българските чиновници, които можеха да помислят за това навреме, а не сега, когато вече е избран дори изпълнител на завода. От ЕК вече заявиха, че Столичната община е избрала технология за преработка на сметта с неприемливи характеристики. Което прехвърля топката за поредното забавяне на проекта изцяло в полето на българската страна. А това вече е неприемливо, защото точно технологията на бъдещия завод за боклук се обсъжда вече три поредни мандата на общинския съвет.
Този стратегически за София проект трябва да бъде реализиран възможно най-скоро. Ако трябва дори – с личната намеса на премиера. Защото в крайна сметка тук не се изисква кой знае какво ноу-хау – просто трябва да почерпим от европейския опит.

Станете почитател на Класа