Нужна е стратегия за ромските гета

Общински служители от столичния район „Сердика“ вече провеждат масирана проверка на ромското гето в кв. „Орландовци“. До тази мярка се стигна, след като години наред граждани от квартала се оплакват от незаконните постройки и дори организираха подписка за свикване на местен референдум за премахването им.
Кметът на района Тодор Кръстев обаче побърза да предупреди, че един референдум „нищо няма да промени“. И за съжаление е прав. Защото в София няма нито политика, нито стратегия за интеграцията на ромската общност. Най-показателно за това е, че липсва дори точна статистика за броя на ромите в града. Единственото сигурно нещо е, че хората от тази общност често се превръщат в благодатна тема за развихряне на политическите страсти в Столичния общински съвет.
Да се обвиняват само ромите за лошата им интеграция в обществото обаче не е нито честно, нито морално. Градската управа също има вина за лошата инфраструктура в кварталите с компактно ромско население или за допускането на незаконно строителство (много често в самия център на София), което да продължава с години.
Всеки голям град има нерешени казуси. Единственото решение е обществото и управниците да не си затварят очите пред проблемите, а да ги признаят смело и да започнат работа за отстраняването им. Само така София ще стане наистина европейски град, в който всички граждани ще живеят и работят спокойно, без капсулирани гета и без етническо напрежение.

Станете почитател на Класа