Отложено дело? Не е новина!

Процесът срещу организираната група за отвличания "Наглите" бе отложен вчера заради неявяването на един от защитниците на подсъдимите. Сътрудник на адвокат Павел Петков обяви, че той е „много болен“. Равносметката е проста – само за месец и половина делото „Наглите“ се отлага за втори път. Логичен става и въпросът колко ли ще бъдат отлаганията до края на процеса, по който има общо 122-ма свидетели.
След първото отлагане ВСС реагира светкавично и предупреди съда, че ще следи делото „с повишено внимание“. За съжаление дори острата забележка не възпрепятства поредното отлагане на процес, към който има голям обществен интерес. Още по-лошото е, че тромавата съдебна система у нас не остава незабелязана и от експертите, които подготвят докладите за напредъка на страната ни в борбата с корупцията и организираната престъпност.
По делото „Наглите“ например бяха назначени запасен съдия и двама резервни съдебни заседатели, които да влязат в зала, ако се наложи отсъствие на титулярите. Похвално е, че магистратите са помислили за това. Но защо не са предвидили и резервни защитници? Нали само преди половин година бяха приети промени в Закона за съдебната власт, с които се въведе резервният защитник. Тогава вносителите на предложението в хор обясняваха, че промяната се прави, за да няма повече отлагане на дела поради адвокатско неявяване.
За съжаление обаче практиката опроверга добрите намерения. Може би трябва да се помисли за много по-строги парични санкции за отлагането на съдебните процеси без сериозна причина. Най-вероятно само така служителите на Темида ще забравят за евтините трикове за протакане на делата.

Станете почитател на Класа