Объркани в отпуските

Депутатите гласуваха вчера да можем да прехвърляме отпуск за следващата година най-много до 10 дни. Това решение беше взето, след като концепцията им за решаване на проблема с натрупаните и невзети почивни дни се смени няколко пъти и даже стигна до Конституционния съд.
За съжаление с решението си от вчера парламентът не реши въпроса с натрупаните отпуски, който безспорно е много тревожен, а изпрати промените в Кодекса на труда право в КС. Като реши по някакви съображения, че те могат да важат със задна дата и да обхванат периода от 2010 г. Т. е., промените да влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник, което обаче противоречи на основното правило в юридическата наука, че не могат да се отнемат материални права със задна дата. Това прави сигурна отмяната на приетото от парламента решение. И ще вкара НС в нов кръг от гласувания.
Добре е да има повече прецизност в боравенето със закони, защото в противен случай всяко желание на управлението да се справи с натрупаните проблеми създава нови. Което пък води до объркване в хората, които не знаят какво точно да предприемат по отношение на плануването на годишния си отпуск, което им се вменя като задължение с новото законодателство. Темата е изключително щекотлива, защото засяга много българи и е излишно да се провокира напрежение с недоглеждане. От това нямат нужда нито управляващите, нито гражданите.

Станете почитател на Класа