SOS за реформите в администрацията

Правителствата, управлявали България в периода 1998-2009 г., са похарчили неефективно 24 млрд. лв. държавни пари, успешно са изразходвали 22 млрд. лв., а със съмнителен резултат са преразпределени през бюджета 17 млрд. лв. Това са данните на ИПИ, изнесени вчера в аналитичен доклад. В случая любопитното е, че периодът обхваща работата на три предишни кабинета и е показателен за това, че когато се бавят реформите в държавната администрация, загубите плащаме всички ние.
За нуждата от нова система на заплащане и атестиране, за необходимостта от съкращаване на дублиращите структури, за закриване на ненужни звена в администрацията се е писало достатъчно много. Известен е фактът, че въпросните три предишни правителства неведнъж са декларирали готовност да се вгледат в проблема. И, разбира се, не им достигаше смелост да се справят с него по чисто политически сметки.
В условия на икономическа криза обаче и при наличието на такива гигантски загуби е наложително, не, спешно е да се проведат решителни реформи и нещата в държавата да се сложат в ред. Да се знае кой за какво отговоря, кой го контролира и как изпълнява задачите си така, че да е в полза на държавата, а не в нейна вреда.


Станете почитател на Класа