Университетите да не разчитат на стара слава

С около 17% се увеличил броят на българските младежи, които искат да завършат висшето си образование във Великобритания. На поредното международно изложение на университети у нас, което ще се проведе на 26 и 27 февруари, се очаква да се представят около 40 висши учебни заведения от чужбина.
Почти всеки месец чужди ВУЗ-ове представят образователните си и стипендиантски програми, с което привличат хиляди младежи. И въпреки че статистиката всеки път отчита увеличаване на наплива на български студенти в чужбина, у нас като че ли никой не приема сериозно този факт. Ако тенденцията на „изтичане на мозъци“ се запази, само след 15-20 години ще се окаже, че у нас няма кадърни млади специалисти. Но тогава за съжаление ще бъде твърде късно.
Висшето ни образование се нуждае от спешни реформи и това се признава дори от хората, които са вътре в системата. Само че ректорите като че ли чакат някой да им поднесе промените отвън, а когато това стане, те се организират в истеричен отпор. Факт е също така, че самите университети у нас трябва да помислят как да привличат повече студенти и как да подобрят образователната си политика. Как пък никой ректор не се сети, че и родните ВУЗ-ове могат да организират изложение, на което да представят новите си специалности, програми, стипендии и перспективи за развитие на младите хора. Само с лежане на стара слава не става и очевидно кандидат-студентите интуитивно го разбират щом все повече предпочитат образованието в чужбина.
Все още имаме способни учени и преподаватели и ако не искаме скоро българските университети да се превърнат в резервно желание за тройкаджиите, е време сериозно да се замислим за бъдещето на родното образование.

Станете почитател на Класа