Общината трябва да си върне контрола над „Софийски имоти“

До месец председателят на СОС и шефовете на политически групи в съвета трябва да представят доклад за имуществото на скандално известната общинска компания „Софийски имоти".
За дружеството се знаят две неща – то стопанисва някои от най-апетитните имоти в столицата, като в същото време никой в СОС не знае точно какво притежава то. Заради злоупотребите в общинската фирма дори се водят няколко дела в съда, а различните партии в София дълги години воюваха за това кой да назначи свой човек в управата.
В началото на 2011 г. „Софийски имоти“ си остава все така забулено в мъгла, сякаш не е публично предприятие, а някаква секретна организация. Доказателството за това е, че дори СОС – законният принципал на дружеството, всъщност не знае какво точно стопанисва то. Крайно време е тази практика, в която една общинска фирма е недостижима и независима като „държава в държавата“, да бъде преустановена. В капитала на „Софийски имоти“ има (или поне допреди няколко години имаше) сериозни терени, които са от стратегическа важност за града. Дали тези имоти ще се приватизират, за да се реинвестират в столичната икономика, дали ще бъдат нещо като стратегически резерв за строеж на детски градини или паркинги например, е въпрос на политическо решение. При всички случаи обаче е недопустимо „Софийски имоти“ да остане слабо контролирана фирма с клеймото „скандална“, и то при условие, че столичната управа има амбицията да превърне София в модерен европейски град.

Станете почитател на Класа