Без споразумения за тежките престъпления

Румънски шофьор на камион получи вчера условна присъда от Окръжния съд във Велико Търново за това, че на 2 август 2010 г. при движение с несъобразена скорост предизвикал катастрофа, при която загина 4-членно българско семейство.
До скандалното решение се стигна, след като съдът одобри споразумение между подсъдимия Мариан Драгануш и прокуратурата.
Така след някоя и друга година Драгануш отново ще подкара бясно камиона си по пътищата на България и отново ще застрашава живота и здравето на всички участници в движението. Защото знае, че може да му се размине. Същото знаят всички убийци на пътя, пияни шофьори и водачи-рецидивисти с отнети книжки.
Именно за това всички отговорни фактори в държавата трябва да се замислят за законодателни промени, които да прекратят порочната практика на т. нар. извънсъдебни споразумения, при които по закон се дава минималната присъда за дадено престъпление. Да, тази практика съществува в много страни по света, но тя трябва да се прилага само за престъпления от по-лек характер. Приложена спрямо убийците на пътя например, тя е в абсолютен противовес на превенцията, защото освобождава от отговорност всички безумци зад волана. Защо си говорим за акции на КАТ, камери, колани и жертви на пътя, когато съдебната ни система позволява на виновните да се измъкват безнаказано. Това е толкова очевидно, че го знаят даже чужденците като Мариан Драгануш. Проблемът с т. нар. споразумения е ясен и той трябва да се разреши по изцяло нов начин. В противен случай хората няма как да повярват в съдебната система.

Станете почитател на Класа