Ще се намерят ли предизборно пари за увеличение на заплати?

Социалният министър Тотю Младенов трябва да намери пари за увеличаване на минималната работна заплата, ако иска това да стане, заяви вчера вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. По думите му, понеже Министерството на финансите няма да се съгласи да се увеличава минималната работна заплата, затова и не се прави анализ колко пари са нужни.
В случая финансистът Дянков е прав, но дали това се харесва на политиците, които трябва да спечелят изборите през есента? Обикновено в такава сложна и важна ситуация се намират пари за увеличение на заплатите, още повече че в този случай те стоят замръзнали вече втора година, а това не се харесва на гражданите, които трябва да пускат бюлетини. Като прибавим и факта, че цените растат въпреки усилията да бъдат овладени, нещата не са особено розови.
Не е работа на социалния министър да намира ресурси за увеличаване на минималната работна заплата и най-ниските пенсии и това го знае финансистът Дянков, който в случая играе ролята на „лошия“. Безспорно той заслужава добри думи за сериозния начин, по който пази хазната, но така не се печелят нито симпатизанти, нито гласоподаватели. Логиката подсказва, че пари за повишаване на минималните пенсии и заплати най-вероятно ще се намерят в средата на годината. И ако това се случи, играта между добрите и лошите в кабинета на практика се обезсмисля.

Станете почитател на Класа