Дали някои магистрати са достатъчно платени, за да са честни?

Председателят на бюджетната комисия във ВСС Иван Колев съобщи вчера, че само за заплати и осигуровки за новите специализирани съд и прокуратура през тази година ще отидат близо 3 млн. лева. Става дума за 53-ма спецмагистрати, които ще бъдат подпомагани от 82-ма административни служители. За момента е трудно да се изчисли колко точно ще получава магистрат от новите структури и колко ще струва издръжката му, но във всеки случаи тя няма да е под 3000 лв. Заедно с бонусите, които вървят към нея.
Спор няма, че магистратите трябва да получават достатъчно, за да съдят право и да не бъдат изкушавани от рушвети. Само че понякога многото пари не правят никой орган по-добър и никой сановник по-съвършен. Да си припомним само какво свърши комисията „Кушлев“, чийто председател си беше определил възнаграждение, неколкократно по-високо от заплатата на президента на републиката. В крайна сметка трябваше да минат години, за да види и парламентарната комисия за борба с корупцията това, което обществото виждаше от самото начало: че фалшивият професор Кушлев работи и прилага закона в условията на истински конфликт на интереси.
И понеже има страни, в които правораздаването се основава на прецеденти – с основание можем да припомним случаи, в които магистрати с добри заплати бяха получили крайморски парцели за социално слаби, върху които някои изградиха многозвездни хотели.
Престъпниците обичат да казват, че това, което не се купува с пари, се получава срещу много пари. Обратната и единствено съобразена със законите и морала логика прокламира, че правосъдието не е подвластно на Златния Телец. Да се надяваме, че спецсъдът ще следва този постулат.

Станете почитател на Класа