Сагата "Завод за боклук"

Столичната община ще обяви нова обществена поръчка за избор на строител на инсталацията за компостиране, която е част от бъдещия завод за преработка на отпадъци. Предишната процедура беше анулирана от общината заради предложената по-висока от индикативната цена от единствения допуснат кандидат за строителството.
По всичко личи, че стартът на строителството на завода ще се отложи за пореден път. При това заради причини, за които са виновни само столичните управници. Проектът за изграждане на завод за отпадъци всяка година е сочен като „основен приоритет“, в общинския бюджет за него се отделят милиони, а европейските фондове са готови да го финансират без трудни за изпълнение условия. И въпреки това заводът за боклук все още е на фаза проект, а от Столичната община вече почти всеки месец по навик информират хората как всичко върви по план, работи се добре, но всъщност малко ще се позабавим.
С отлагането на изграждането на завода проблемът с отпадъците в София ще се задълбочава. Защото градът расте, а сметището в Суходол изчерпва капацитета си. И ако кризата с боклука отново дойде (а столичани преживяха две такива само за няколко години), Столичната община не само няма да има как да реагира, но и цялата страна ще отнесе жестоки финансови санкции от Брюксел.
Няма спор, че заводът за преработка на отпадъци трябва да бъде изграден като модерно съоръжение и по правилата. Но виновниците за напълно необоснованото му забавяне във времето трябва да понесат своята отговорност.

Станете почитател на Класа