Жертвите на "Илинден" останаха без възмездие

Капитанът на кораба “Илинден”, който потъна на 5 септември 2009 г. и причини смъртта на 15 български туристи, бе осъден на една година затвор и да плати разноските по делото. Същата бе присъдата и за техническия експерт Бранко Баич. Баич, който е бил отговорен за сертифицирането на плавателния съд, би трябвало да получи много по-тежка присъда, а капитанът Сотир Филевски да бъде наказан за това, че е допуснал да се качат повече хора, отколкото капацитетът на кораба позволява.
Странно е, че балканското правосъдие никога не търси първопричината, а си измива ръцете с онези, които са най-малко виновни. Логично е да бъде осъден най-вече собственикът на кораба, който е допуснал да се движи неизправен плавателен съд, заплашващ сигурността на хората. Отговорност трябва да понесе и отделът в Министерството на транспорта, който трябва да следи за подобни неизправности. С подобни палиативни мерки смъртта на 15-те българи остава неовъзмездена, а случаят е разрешен формално.
Близките на жертвите могат да заведат граждански дела срещу капитана и да искат компенсации, но интересно е откъде той ще вземе пари да им ги плати и редно ли е той да ги плаща.
Тези трагични последствия се отнасят с пълна сила и за нашия транспорт. Ако стане инцидент, разследват шофьора и евентуално го осъждат, вместо първо да се информират кой е допуснал остарелите машини да се движат и откъде идва лошата организация. Явно човешкият живот има същата стойност, както и в Македония - никаква.

Станете почитател на Класа