Идва ли краят на черните каси в парламента?

Министърът на финансите Симеон Дянков се обяви вчера за нов модел за заплащане на заплатите на депутатите. Причината: не било редно народните представители да получават много по-високи приходи от министрите, защото лицата от кабинета носят по-голямата отговорност.
Все още не е ясно как ще се формулира законодателно тази идея, но при всички положения тя ще засегне т. нар. представителни пари, които представляват две трети от заплатата на всеки народен представител и му се дават в плик, без да се удържат данъци от тях. За тази черна каса се говори от години, но парламентът досега никога не е проявявал и най-малките признаци на някакво желание да се справи с проблема.
Оживлението на тема субсидии, което се появи напоследък в НС, е единствено заради факта, че партиите губят парите на даден депутат в размер на 180 хил. лв. годишно, когато той реши да напусне парламентарната си група и се премести в друга. Някои лидери на партии дотолкова са възмутени от това, че забравиха, че именно те гласуваха в 40-ото НС положението парите да следват депутата, срещу което сега се обявяват.
Всъщност въпросът е много по-дълбок, а именно - защо парламентът си позволява да харчи непрозрачно парите на бюджета. Никой не казва, че депутатите трябва да са бедни, въпросът е да бъдат честни и да си декларират всички доходи. Както и да си плащат данъци върху тях.

Станете почитател на Класа