Държавата е длъжна да поеме отговорност за болните деца

Около 100 хил. евро допълнително ще трябва да намерят родителите на всяко дете, което се нуждае от трансплантация, за да му бъде извършена тя в чужбина. В същото време у нас трансплантации на най-малките пациенти все още не се правят успешно. Това разминаване стана факт след решението на Министерския съвет, с което се слага таван на средствата за лечение на деца зад граница. Пациентски организации обявиха вчера, че решението нарушава изконното право на живот за децата и поискаха то да бъде незабавно отменено.
Потърпевши от тези неуредици са всички българчета, очакващи, че държавата, в която са се родили, ще им даде шанс да оцелеят. Потърпевши са и техните семейства, които ще трябва да разчитат на милосърдието на всички българи, или да се впускат в уморителни и често унизителни благотворителни кампании, за да спасят детски живот.
В същото време благотворителността като че ли не е най-отличителната черта на тези, които взимат решенията. Пациентите и държавата продължават да гледат в различни посоки, а проблемите в здравеопазването остават. Похлупакът на целия хаос е лимитът върху правото на живот на децата, чийто единствен шанс да оцелеят е да бъдат лекувани в чужбина.
Време е да стигнем до нивото, в което родителите няма да се молят за животоспасяващи SMS-и, а държавата ще се грижи за здравето на децата, така както е и по света.

Станете почитател на Класа