ВСС като арена на институционални сблъсъци

Общото делегатско събрание на съдиите определи вчера трима магистрати, които на 12 септември ще се състезават за двете свободни места във ВСС от съдийската квота. За по-малко от час 167-те присъстващи от цялата страна успяха да посочат трима магистрати. Двама от тях ще заемат двете овакантени места във ВСС през последната година от мандата му.
С този акт акт съдиите от страната показаха, че спазват закона. Би било озадачаващо, ако точно те бойкотират избора. По закон тяхно задължение е да излъчат представители във ВСС на мястото на напусналите им колеги, без значение колко време още ще работи този съдебен съвет и с какво име се ползва в обществото. За разлика от тях депутатите, които критикуват и говорят за съдебна реформа, две години не желаят да излъчат представители във ВСС на мястото на скандално напусналите заради Красьо Черничкия други двама магистрати. С това свое действие народните представители показват, че законите, създадени от самите тях, не ги интересуват особено, и превръщат ВСС в арена на институционални сблъсъци. И досега управляващите от ГЕРБ не са дали точно обяснение защо бойкотират избора на членове във ВСС
От друга страна обаче, продължилото само около час събрание, което за малко да остане само с две номинации за двете свободни места, създаде усещането за формално действие, което се прави, за да се претупа работата. Ако си гледаха съвестно работата, съдиите можеха да излъчат повече претенденти за местата във ВСС, за да се проведе по-оспорван избор, можеше да се чуят и мнения за номинираните, а не само биографиите им, да се каже и някоя дума за проблемите в съдебната система, поне да се състои някаква дискусия.

Станете почитател на Класа