Паметникът пред НДК и бездействието

90% от софиянци искат премахване на паметника пред НДК и на негово място да изникне монумент на хан Аспарух, съобщиха вчера от сдружението „Архитекти за София“.
Това далеч не е първата, нито ще е последната дискусия, която се организира за бъдещето на рушащия се паметник в центъра на София. Логично е да има много мнения – дали той трябва да остане като символ на миналото, или просто да се демонтира.
Не е логично обаче вече над 20 години да няма никакво решение за паметника от страна на компетентните органи. В резултат на това в самия център на столицата стърчи една огромна и разнебитена стомано-бетонна конструкция, която е не само грозна, но и опасна.
Истината е, че паметникът „1300 години България“ стана жертва на бездействието. Дали той е грозен или красив, може да е въпрос на вкус и дори на политически убеждения. Паметникът обаче трябва да се поддържа или ако наистина е толкова нежелан – да бъде премахнат, а мястото около него да бъде облагородено. Грижата за това как изглежда един от най-емблематичните площади в цялата страна – този пред НДК, е задължение и на общината, и на държавата. А ако решението за бъдещето на монумента е толкова трудно, може просто да се свика местен референдум за това. Защото именно половинчатите действия и нехайството доведоха дотам, че в центъра на столицата днес да има полуразрушен паметник, който дори чужденците често цитират като най-странното нещо, което някога са виждали.

Станете почитател на Класа