БСК постави диагноза на здравеопазването

Ниска е ефективността от дейността на здравната система – разходите непрекъснато се увеличават, а здравният статус на населението не се подобрява. Това е един от изводите, съдържащи се в анализ на Българската стопанска камара (БСК), адресиран до правителството.
Освен в диагнозата на боледуващото от години здравеопазване, бизнесът много точно е влязъл в това, което здравното министерство все не успява да свърши – в диагностично-свързаните групи. Така липсата на ефективност се обяснява с желязна логика: болестта е следствие от силно бюрократизиране, отсъстващо електронно здравеопазване, атмосфера на общ негативизъм и недоверие, емигриращи лекари и сестри.
Няма смисъл да се отрича подобна картина на проблемите в здравеопазването. Заради нея – или по-точно заради неумението си да я променят – си отидоха вече двама здравни министри, а третият се раздели с двама свои заместници.
Очевидно е нужен нов подход.
Безспорно е нужен анализ на ефективността от работата на цялата система на общественото здраве, преразглеждане на законовата рамка и осигуряване на обществен мониторинг върху цялата реформа.
Не трябва да се пренебрегва препоръката за ясно разграничаване на функциите, правата, отговорностите и задълженията на Министерството на здравеопазването и НЗОК, както и бюджетът на НЗОК да се отдели от консолидирания бюджет на страната.
Последното може и да не се хареса на чиновниците в двете институции, защото част от тях ще останат без работа.

Станете почитател на Класа