Послушайте бизнеса за пенсиите

Българската стопанска камара препоръчва на правителството да въведе нови правила за ранното пенсиониране и отпускането на инвалидни пенсии, увеличаване на заплатите на държавните служители с 12 на сто, за да плащат сами осигуровките си. Както и ежегодно актуализиране на пенсиите в зависимост от инфлацията, ръста на БВП и на осигурителния доход, като това трябва да става всяка година със Закона за бюджета на ДОО.
Предложенията на бизнеса са полезни със своята конкретика и са съобразени с доклада на Съвета на ЕС, който съдържаше немалко препоръки към България.
БСК предлага на практика решение на стари и наболели проблеми в социалната сфера. Като радикално да се измени системата за определяне и отпускане на пенсиите за инвалидност, за да се ограничат всички възможни злоупотреби. В противен случай ще продължи тревожната тенденция всяка година 40 000-50 000 души да получават инвалидни пенсии. Само през миналата година това е струвало 1 милиард лева на бюджета.
Има логика и в идеята заплатите на държавните служители да се увеличат, но те сами да плащат осигуровките си. В момента това е грижа на държавата, която често забавя внасянето на тези суми.
Що се отнася до ежегодното актуализиране на пенсиите с ръста на инфлацията – коментарите като че ли са излишни. Това не е милостиня към хората от третата възраст, а социална справедливост, вменена на държавата включително и от конституцията. Най-разумното би било правителството сериозно да обсъди идеите на бизнеса за пенсионната реформа.

Станете почитател на Класа