Докога ще чакаме все последния момент?

Отделите за издаване на български документи за самоличност при районните управления в столицата отново ще работят с удължено работно време от 29 август, съобщиха вчера от МВР. При това служителите ще излизат в обедна почивка по начин, който да не спира работата им с гражданите.
Трудният старт на кампанията за подмяна на паспортите донесе много заслужени критики за МВР, но не може да се отрече, че в последните месеци системата работи много по-добре, а от ведомството правят всичко, което е по силите им, за да улеснят хората. Въпреки това едва ли някой ще се учуди, ако след приключването на отпуските през септември, а и с оглед на предстоящите избори пред гишетата за нови документи отново се извият опашки от изнервени граждани.
Тогава обаче хората няма да са прави, ако за пореден път обвинят държавните служители, че работят бавно и в условия на организационен хаос. От МВР например поне веднъж седмично това лято напомняха на всички, които са закъснели с подмяната на лични карти, задгранични паспорти и шофьорски книжки, че отпускарският сезон е много удобен за смяна на документите. Типично българското оставяне на задачите за последния момент обаче най-вероятно отново ще ни изиграе лоша шега. Ако прогнозите на специалистите от МВР се сбъднат и през септември отново граждани атакуват гишетата, това ще претовари системата и в един момент тя ще започне да буксува. И така се стига до омагьосания кръг, в който гражданинът не е доволен от чиновника, а чиновникът не е доволен от работата си.
Точно затова са и информационните кампании. Може би трябва да се вслушваме повече в призивите на различните институции, преди да започнем да ги съдим за начина им на работа.

Станете почитател на Класа