Предизборната битка трябва да стимулира депутатите да работят по-добре

Есенната сесия на парламента започна както обикновено – с гръмки политически декларации, но с малко реално свършена работа. Депутатите например отложиха предварително заложеното обсъждане на резерва на НЗОК заради отпуск на финансовия министър Симеон Дянков.
Всяка есен най-важният приоритет в работата на парламента е изготвянето на републиканския бюджет. През тази сесия депутатите имат и други изключително важни задачи, като приемането на Пакта за финансова стабилност и прокарването на ред закони, които да стимулират бизнеса и да ускорят реформите в проблемни сектори, като здравеопазването и правосъдието например.
Ако продължат да работят по старому обаче, едва ли народните представители ще успеят да приемат в срок всички важни за страната закони. Едва ли някой очаква например тази есен пленарната зала винаги да е пълна, а депутатите да се изказват по същество, без да правят упражнения по политическо остроумие. Предстоящата предизборна кампания за президентския и местния вот допълнително ще разгорещи партийните страсти и по всяка вероятност парламентът ще се превърне в арена за политически битки, а законодателната дейност ще остане на втори план.
Няма спор, че именно Народното събрание е мястото за партийна реторика и че без политически закачки, особено в предизборно време, в голямата бяла сграда на жълтите павета ще е скучно. Предизборната тръпка обаче не трябва да спъва работата на парламента, дори напротив – тя трябва да стимулира допълнително депутатите. Само така те ще докажат на хората, че в тази институция наистина се работи за благото на страната. Дали това ще стане – предстои да видим.

Станете почитател на Класа