Медиците нямат право да мислят като търговци

Явяват се страшно много болници, които явно са над нуждите на страната, и те започват да се конкурират. Ама как се конкурират - като започват включително да привличат и здрави пациенти. Това е проблем. Това заяви вчера пред Нова тв здравният министър Стефан Константинов.
Проблемите в здравеопазването всъщност са много повече от един и не се изчерпват с наложения модел, превърнал повечето лекари в еднолични търговци – при това в буквалния смисъл на думата. Потвърждение на тезата за многото проблеми и неумението да се решават с политически средства е и фактът, че министър Константинов е третият на този пост в правителството на Бойко Борисов.
В конкретния случай министърът бе поканен да говори за лекарските грешки, довели в два случая до ампутация на крайници след коронарографии, което все пак е стандартно и рутинно амбулаторно изследване. Д-р Константинов предпочете да говори като политик и като такъв потърси вината другаде – в многото болници, принудени да водят нелоялна конкуренция помежду си.
Но, много или малко, болниците са длъжни да спазват медицинските стандарти, а всеки здравен министър отговаря именно за тях. Фактът, че наскоро в Девин почина пациент заради това, че местната общинска болница е затворена, не подкрепя тезата на министъра. Думите му, че в САЩ съдят 7,4% от докторите за допуснати лекарски грешки, също звучат повече като оправдание.
Д-р Константинов отговаря като политик за българското здравеопазване, за родните лекари и за болниците – независимо дали са малко или много. И е по-добре да инициира политики за по-добро лечение, отколкото да намира причини за болната медицина.

Станете почитател на Класа