Здравето не е разменна монета

Няма опасност от фалити в държавните болници, а ако някой реши да се възползва политически от тежката ситуация в общинските лечебници, трябва да се обърне назад във времето и да види кога са направени големите задължения там.
Това заяви пред парламента вчера здравният министър Стефан Константинов малко след като съобщи, че задълженията на медицинските заведения у нас са над 303 млн. лева.
Отчетът на министъра безспорно е успокоителен за държавните болници, но не и за общинските, които впрочем обслужват по-голям брой население в процентно изражение. Очевидно е, че в лечебниците по региони, и то не само в малките и отдалечени от големите центрове градчета, има сериозни проблеми. Констатацията, че в предстоящата предизборна кампания тези проблеми ще се използват с политически цели, е напълно вярна, но тя не успокоява нито пациентите, нито лекарите и медицинските сестри, които се трудят съвестно, но въпреки това се опасяват за работните си места.
В някои малки болници в планинските общини със смесено население например в момента има сериозни партийни совалки, и то между непримирими в политическо отношение опоненти, само и само да се потуши социалното напрежение преди изборите. Това обаче не е правилният подход и 20-години на лутане и хаос в здравеопазването го доказаха, защото здравето на нацията не е въпрос на партийна, а на национална политика.
Затова ще бъде жалко, ако лошото състояние на някои болници у нас се превърне в политическа разменна монета преди изборите. Истината е, че няма партия у нас, която да е била на власт и да няма своите сериозни дългове към здравеопазването. Ето защо в този сектор трябва да се мисли перспективно, а не в тесните партийни рамки.

Станете почитател на Класа