На БСП й трябва нов лидер

Бих помислил за оставка, ако видя, че на предстоящите избори БСП губи доверие. Това заяви вчера лидерът на социалистите Сергей Станишев, но все пак допълни: Не се съмнявам, че Ивайло Калфин има добри шансове на вота за президент.
Въпросът за евентуалната оставка на Станишев остава една от най-пикантните теми в левицата от 2009 г. насам, когато партията загуби катастрофално парламентарните избори в страната. Правеха се дори асоциации с демоничния за повечето редови социалисти Иван Костов, който при подобна ситуация през 2001 г. се отказа от лидерския пост в СДС.
За никого не е тайна , че в Столетницата има лобита, които, макар и задкулисно, често са в противоречие едно с друго. И всяко лоби има свое виждане за бъдещето на партията и свои фаворизирани личности. Не е тайна дори, че самият лидер Станишев има сериозни опоненти в собствената си партия, макар че никой не го обявява открито.
Въпреки това на конгресите и пленумите на БСП рядко виждаме истински политически спорове, а вътрешнопартийното напрежение обикновено се проявява като безметежно, другарско заседание. Именно това всеобщо партийно лицемерие отблъсква много от симпатизантите на социалистите и отслабва партията отвътре. По този начин БСП бавно, но сигурно губи от електоралната си мощ, сякаш не е в опозиция, а е управляваща формация, която губи от грешките и непопулярните мерки на управлението.
В БСП има хора, които отлично разбират, че премълчаването на вътрешните им проблеми не ги прави значими. Колкото по-скоро техният глас се чуе, толкова по-скоро левицата отново ще стъпи на крака.

Станете почитател на Класа