Хората се умориха от предизборни обещания

Предизборната кампания у нас започна далеч преди официалния си старт на 23 септември. В София например социалистите обещават 30 хиляди нови работни места, 100 нови тролейбуса и трамвая, 12 хиляди нови места в детските ясли и градини. От своя страна кметът Йорданка Фандъкова, която официално се кандидатира за втори мандат, не пропуска и ден, без да отчете какво е свършено в общината и какви ще бъдат приоритетите й занапред.
Подобна е ситуацията и в останалите градове на страната. По принцип няма лошо, защото кампанията е точно затова.
Повечето родни политици обаче сякаш още не са разбрали, че българинът отдавна вече не е онзи романтичен мечтател, който възторжено скандира по митинги и събрания. Хората се умориха от предизборни обещания.
Повечето българи, без значение от партийните им пристрастия, искат държавата или родният им град да са добре икономически и в тях да се живее спокойно. И са готови да простят, че няма „да ги стигнем американците“ за година или две, защото са реалисти. Хората обаче трудно прощават политическата лъжа и грандоманщината и тези политици, които не си дават сметка за това в горещата предизборна есен, ще се опарят от собствените си думи.
За радост все повече българи не държат на големите обещания, а на реалните дела – примерът с немалкото успешни общински кметове у нас е показателен за това. По този повод си имаме и поговорка: Голям залък глътни, голяма дума не казвай. Колкото политиците по-добре разберат тази народна мъдрост, толкова по-подготвени ще се явят на изборите.

Станете почитател на Класа