Отлагането на енергоакцизите е само временно решение

Правителството смята да отложи максимално във времето облагането на природния газ с акциз. Целта е да се запазят на поносими нива цените на основни енергоносители и парното в страната и по този начин да не се влошава бизнес климатът. Решението наистина може да се приеме като стъпка в правилната посока, защото през последните месеци цената на природния газ непрекъснато расте. Допълнителното й административно увеличение няма да доведе до нищо добро за потребителите у нас, или както обясни икономическият министър Трайчо Трайков, „бюджетът не се пълни с облагане до смърт на фирмите“(стр.6). Освен всичко друго видяхме какво стана с преждевременното вдигане на акциза на цигарите. Резултатът беше, че на всеки ъгъл в градовете се продават контрабандни папироси.
А новината, че метанът и природният газ остават без акциз, със сигурност ще бъде добра за потребителите, защото няма да им се увеличават отново сметките за парно от януари, когато се планираше да влезе в сила акцизът. От ДКЕВР също не предвиждат за момента да има ново увеличение на природния газ от началото на следващата година, въпреки че „Булгаргаз“ е много вероятно да поиска по-високи цени за доставка.
Облагането на природния газ с акциз обаче е краткотрайно решение на проблема, защото ЕС рано или късно ще поиска да се въведе ставката. Истинското облекчение за потребителите може да се очаква тогава, когато имаме няколко тръби за внос на природен газ от различни източници, които да се конкурират помежду си. Така реално ще се стимулира за дългосрочен период и икономиката ни.

Станете почитател на Класа