Синдромът „Калинка“ ще тегне още над България

В Брюксел вчера беше представен годишният технически доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Едва ли той ще учуди някого с изводите си, според които България си остава и през 2010 г. начело в класацията сред страните от ЕС, където най-много се злоупотребява с пари от еврофондовете.
По принцип трябва да се знае, че ОЛАФ работи предимно по сигнали, които идват от самите държави. В областта на земеделието София е докладвала за нередности, свързани с финансиране за 4 439 991 евро. По кохезионната политика са предоставени сигнали за 21 361 615 евро. В областта на собствените ресурси са дадени сигнали за усвояването на 1 477 979 евро. Оказва се, че общо от България в ОЛАФ са постъпили над 210 сигнала за неправомерното усвояване на над 27 млн. евро от фондовете на Брюксел.
Друг е въпросът, че според доклада голяма част от българските сигнали са дошли от официалните власти, а в Румъния – от специализираните служби. В подобен случай някой би оправдал вица за българския казан в ада, край който нямало пазач, защото българите сами се топели в него. Но не е точно така. Има неща, за които експертите от ОЛАФ са абсолютно прави. Едва ли ще се намери някой, който да каже например, че съдебната ни система работи ефективно въпреки постоянните реформи в нея. Затова е логична и загрижеността на директора на ОЛАФ Никълъс Айлет за нейната способност да произнасят присъди, свързани със злоупотреби с еврофондовете. Пък и синдромът „Калина Илиева“ още дълго ще тегне над България.

Станете почитател на Класа