Дойде ред и на руската оферта за финансиране на АЕЦ „Белене“

След шестгодишно чакане и протакане консултантът за бъдещата АЕЦ „Белене“, британската банка HSBC, най-после пристъпва към обсъждане на руската оферта за финансиране на втората ни атомна централа (стр.2). Разбира се, консултантът прави това по препоръка на инвеститора – в случая българската държава, представлявана от Българския енергиен холдинг.
Всъщност бе крайно време това да се направи, още повече че опитът да се осигури финансиране от европейски банки засега претърпя неуспех, а от 2006 година до сега руската финансова оферта е единствена за АЕЦ „Белене“. Както каза и ресорният министър Трайчо Трайков – няма смисъл да се правим, че тя не съществува.
Смущаващото е, че идва от изпълнителя по проекта – руската държавна корпорация „Росатом“, част от която е и „Атомстройекспорт“. От първоначално предложените 3,8 млрд. евро обаче сега говорим за около и малко над 2 млрд. евро.
Още по-смущаващо е, че руското финансиране ще се обсъжда, преди да има окончателно решение колко всъщност ще струва ядрената централа – дали фиксираните от „Росатом“ 6,3 млрд. евро или някаква друга, засега неизвестна сума.

Станете почитател на Класа