Парламентът да спре с извънредните ваканции

Предвиденото за вчера заседание на Народното събрание се провали заради липса на кворум. Ситуацията, която изобщо не е прецедент за българския парламент и дори е по-скоро практика, доведе до словесни престрелки между представителите на различните политически сили.
Колкото и да се обвиняват взаимно депутатите обаче, техните позиции са лицемерни. Защото от всяка партия имаше отсъстващи. И защото дисциплината в българския парламент отдавна е проблем, за който предимно се говори, но малко се прави той наистина да бъде разрешен. Не се изисква кой знае колко – нови правила за работа в Народното събрание, които да наложат по-строги и ефективни санкции за депутатите, които не идват на работа.
Неявяването на народните избраници в пленарна зала е обида за парламентаризма и за всички хора, които са гласували за тях. И това при условие че Народното събрание е може би най-почиващата институция в страната. Депутатите ни май не са почивали само за международния ден на програмиста. Все още.
„Неочакваната ваканция“, която си даде парламентът вчера, е по-скандална от многото предвидени и непредвидени почивки на народните представители. Защото в напрегнатия промеждутък между двата тура на изборите кабинетът представи проекторамката на републиканския бюджет за 2012 година. И точно сега е моментът този бюджет да бъде разгледан под лупа, да бъде критикуван, защитаван, коригиран, подобряван. След изборите отново предстоят няколко дни на политическо надвикване, след което по всяка вероятност парламентът ще побърза да приеме закона за бюджета, защото няма да има време. И в крайна сметка депутатите отново ще излязат в „заслужена“ коледна ваканция. Ако искат да впечатлят хората, просто да започнат да си вършат работата.

Станете почитател на Класа