Борбата с корупцията не се води с политически декларации

Борбата с организираната престъпност и корупцията е като кокошка, която снася златни яйца. Всички експлоатират темата и всички имат полза от нея. Това обяви вчера политологът Румяна Коларова от фондация „РискМонитор“ .
Анализаторите от организацията са изучавали ролята на парламента в борбата срещу организираната престъпност и корупцията в периода от 2001 до 2011 г. След като провели над 20 интервюта с действащи и бивши парламентаристи, стигнали до извода, че Народното събрание значително изостава в тази сфера за разлика от Министерския съвет, който доминира.
Изводите на „РискМонитор“ напълно съвпадат със заключенията на всеки български гражданин по проблема, следил през годините парламентарния живот и исканите вотове на недоверие. Ако се направи справка в Народното събрание, със сигурност ще се установи, че именно борбата срещу организираната престъпност и корупцията е най-честта причина да се иска вот на недоверие на едно или друго правителство. Обикновено след дебатите по тези вотове печеливши излизат и двете страни, използвали времето, за да се самообвинят на воля, а губещ е целият народ, осъзнал, че всичко продължава по старому. Точно заради несправянето с организираната престъпност от парламентарната трибуна се отправят най-лютите упреци към управляващата партия, която и да е тя. А от своя страна настоящото мнозинство упреква довчерашното мнозинство, че по тяхно време нищо не е направено за справяне с проблема.
Време е депутатите да осъзнаят, че с декларации с общи фрази с организираната престъпност няма да се преборят. Битката трябва да се води от всички институции. Като за начало партиите могат да започнат с прочистване на своите редици от тези, за които има съмнение за корупция.

Станете почитател на Класа