БДЖ - железни амбиции за железни реформи

Състоянието на БДЖ през последната седмица може да се опише в четири думи - стачки, съкращения, проверки и реформи. От ръководството на дружеството са категорични, че трябва да се направят оздравителните промени, за да продължи неговото съществуване. „Направените реформи до момента са недовършени и не много ефективни, за това сега се взимат по-сериозни мерки, за да се оздрави компанията“, твърди обаче Иван Вълков, председател на парламентарната транспортна комисия.
Но железните амбиции за железни реформи засега поне не се оказват много железни. Това се доказа и от започналото разследване на Европейската комисия за ползата от промените в българските железници.
Планът, по който в момента се извършва преструктурирането на железницата, се изпълнява по график и резултатите вече се виждат, уверява ръководството. Това също може да се постави под съмнение, защото миналата седмица бяха обявени нови мерки, които трябва да бъдат реализирани до края на годината. От думите на шефовете стана ясно, че се закриват 150 влака, а 2036 души ще бъдат освободени. Колко ще спести железницата от това обаче, ще се изясни два дни по-късно. Така явният план за реформи се превръща освен в спешен и в таен, и то при положение, че фирмата все пак получава субсидия от парите на данъкоплатците.

Станете почитател на Класа