Жертвите на пътя ще намалеят с мерки, а не с кампании

581 са жертвите по пътищата у нас от началото на годината, съобщиха вчера от Българската асоциация на пострадали при катастрофи. Загиналите са със 100 души по-малко в сравнение със същия период на миналата година, но въпреки това нашата страна си остава на челните места в Европа по смъртност в катастрофи.
В Румъния например, с която често обичаме да се сравняваме, в катастрофи загиват по-малко хора, отколкото у нас, и то при условие, че северната ни съседка е с три пъти по-многобройно население. Причините за т. нар. война по пътищата у нас са комплексни, като една от тях безспорно е ниската шофьорска култура на повечето българи. Всеки е виждал летящите в насрещното движение камикадзета или водачите, които се държат така, сякаш са сами на пътя. За пияните шофьори пък говори самата статистика – най-много съдебни дела у нас се водят именно срещу тях.
Със сигурност неразумните шофьори ще продължават да застрашават живота и здравето на всички участници в движението, ако държавата и обществото не вземат сериозни мерки срещу тях. Никаква толерантност и строги наказания за нарушителите – това е единственият начин жертвите и щетите от техните действия да се сведат до разумен минимум. Дори не трябва да измисляме топлата вода, а просто да вземем пример от страни като Холандия например, където почти всеки шофира, но въпреки това жертвите на пътя са минимални. Прости мерки като видеокамерите срещу превишената скорост също са доказали своята ефективност. За съжаление у нас обаче дори дрегерите за наркотици се употребяват рядко, поради простата причина, че са „твърде скъпи“. Докато нещо не се промени и не вземем истински, а не кампанийни мерки, високата смъртност на пътя у нас ще продължи.

Станете почитател на Класа