Защо се бави заводът за отпадъци?

Решаването на проблема с отпадъците на София е в ход, съобщи вчера пред bTV столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Само че софиянци отдавна вече не се впечатляват от съобщения от сорта на „работи се“ или „проектът е в напреднала фаза“. И в това отношение доказват, че са истински европейци, защото и експертите от ЕК няколко пъти казаха, че прословутият завод за отпадъци в София се бави, а в процедурите за започване на строителството му има нарушения.
Разбира се, не е честно да се обвинява сегашният кмет за забавянето на проекта. В интерес на истината и премиерът Бойко Борисов като кмет, и наследникът му на поста Йорданка Фандъкова завариха пълен хаос по отношение на отпадъците. Това до голяма степен се дължи на факта, че в София няма последователна политика за битовата смет, но за сметка на това проблемът с чистотата сериозно се политизира. И докато водещите политически сили в столицата взаимно се обвиняват кой е по-виновен за това, че София още няма завод за преработка на отпадъци, във Варна и в Пловдив вече имат подобни модерни съоръжения.
В крайна сметка страдат софиянци, завод няма, въпреки че проектът е „в напреднала фаза“ от години, и виновни също няма. Това наистина е странно, защото София е най-богатата община в България, а всяка година в столичния бюджет се заделят милиони левове за управление на отпадъците.
Проблемът не може да се отлага – сметището в Суходол е с изчерпан капацитет, а другите общини вече отказват да приемат софийския боклук. Затова е крайно време Столичната община да си помогне сама – но с истинска политика, а не с политически интриги.

Станете почитател на Класа