Защо артистите работят в празничните дни?

Топартистите работят на пълни обороти в празничните дни, докато хората почиват. На 30 и 31 декември празнични галаконцерти посрещат публиката в националната опера, в обновената зала „България“, стопанисвана от Софийската филхармония, в оперетата. Билетите, макар и на завишени цени, са изкупени. Някои от концертите ще бъдат повторени броени часове преди да настъпи 2012-а, по желание на публиката.
Открай време артистите се скъсват от ангажименти, когато другите се забавляват. В царска България дори в нощта на 31 декември срещу 1 януари вратите на Народния театър са били широко отворени за публиката, а театралните и оперните светила са я посрещали, накипрени в сценични костюми. Надарените от Бога служат на простосмъртните. В условията на икономическа криза този принцип се превръща в закон. У нас точно създателите на духовни ценности доказаха, че може да се работи на пълни обороти и с вдъхновение, когато средствата са най-малко. Самият министър на културата Вежди Рашидов отчита, че театрите и музикалните институти посрещат новата 2012-а финансово стабилни, като една част от тях имат така наречения преходен остатък от средства, който могат да харчат в началото на следващата година.
Дотук добре. Оттук нататък обаче държавата трябва да даде още по-стабилно рамо на онези, които пълнят с наслада, красота и вдъхновение душите на хората. На онези, които работят с цялото си сърце, докато ние отмаряме и се забавляваме.

Станете почитател на Класа