Някои прокурори упражняват избирателен контрол

Окръжната прокуратура и „Икономическа полиция“ започват проверки на автобусни превозвачи в Монтанско, които получават 100 хил. лева годишно държавна субсидия. Парите се дават, за да обслужват непечеливши линии между малки населени места, с доказана социална необходимост. Това, от една страна, доказва, че управляващите защитават обществените права. Но... БДЖ обяви спиране на повече от 130 влака, сред които има и такива със социални функции. Те също получават субсидии от данъкоплатеца. Причината е, че са губещи, но необходими.
Според закона преустановяването на линии от този тип при държавно субсидираните превози е незаконно, а държавните пари трябва да бъдат върнати. За БДЖ това са около 60 млн. лева. Проверки за подобно нарушение обаче досега не са започнали, а ръководството обяснява, че действията са според регламента, защото се намалява броят на вагоните, а няма спиране на линии. Въпреки това в определени часове не се движат влакове от точка А до точка Б, но компанията прибира държавната помощ, предназначена за тях.
Интересно защо прокурорите разследват автобусните линии, но не и БДЖ. Все пак разликата в сумите, които получават двата превозвача, е космическа.

Станете почитател на Класа