Ясни правила за спецсъда

Председателят на стартиралия дейност вчера специализиран съд Георги Ушев заяви, че работата на новата институция ще бъде напълно прозрачна. Висши представители на спецсъда и спецпрокуратурата обаче не пропускат да отбележат, че не им достигат следователи и други служители. Не е ясно и какви точно дела ще се гледат там.
Специализираната наказателна институция например ще поема дела, по които разследванията са приключили, но за тях няма насрочени дати в окръжните съдилища. Ако това значи, че спецмагистратите ще движат процесите на престъпници, за които не е останало време в някое окръжно съдилище, какво чак толкова им е специалното?
Цялата суматоха около спецсъда – забавянето на старта му, непълното му окомплектоване и хроничните оплаквания на магистратите в него говорят само за едно – съдебната ни система още не е готова за тази институция. И ако спецсъдът започва работа само за да можем да отчетем, че в Темида се провеждат някакви реформи, едва ли ще има особен ефект.
Точно затова са необходими ясни правила за работата на специализирания съд. Мъглявите обяснения, че имало такива съдилища някъде по света, не са сериозен довод за съществуването му и у нас. И напълно основателно ще пораждат съмнения, че най-новата съдебна институция у нас е чисто и просто политическа креатура без особен правен смисъл.

Станете почитател на Класа