Санкциите за лекари трябва да се преосмислят

Идеята лекарите, които участват в ТЕЛК, да връщат пенсии за инвалидност, ако бъдат отменени решенията им, събуди очаквано недоволство в гилдията. Медиците нарекоха измененията в Кодекса за социално осигуряване гавра със статута на българския лекар и предупредиха, че подобни текстове ще доведат до закриване на много от експертните комисии.
Прави ли са лекарите? Очевидно да и имат основание да са притеснени, защото не е ясно кой и как ще контролира решенията им и дали няма да има разпореждане колко от инвалидните пенсии да бъдат ревизирани. И съответно с колко ще олекне джобът на лекарите, ако трябва да връщат инвалидни пенсии.
У нас проблемът с инвалидите е голям, защото те са около 800 хил. души. Колкото и да са малки пенсиите им, това натоварва НОИ, където дефицитът и без това е голям. В този смисъл е разбираемо желанието да се отсеят истинските инвалиди от тези, които си плащат, за да бъдат произведени в такива. Само че идеята лекарите да поемат финансовата отговорност за инвалидните пенсии не е особено добра. Не е нормално всички лекари да бъдат слагани в списъка на потенциалните престъпници, чиято цел е да ощетяват държавата. И вместо да се стига да такива конфликтни ситуации, е по-добре да бъде завишен контролът и самата система на даване на пенсии да се подобри. Така няма да се стига до парадокса граждани да посещават курсове за актьорско майсторство, за да бъдат изкарани невменяеми, а същевременно хора с отрязани крайници да са принудени да дават пари, за да им бъде признато правото на инвалидност. Ако се изгради надеждна система, злоупотребите с пенсиите от ТЕЛК ще бъдат сведени до минимум, а лекарите няма да бъдат предварително вкарвани в позорни списъци.

Станете почитател на Класа