„Промоцията“ - най-разпространеният търговски трик

Големите надписи Sale (разпродажба) и Discount (намаление) след края на празниците са често срещана декорация на витрините на магазините. Но най-често срещаният трик за повишаване на продажбите – промоцията, се разпространи и в нетрадиционните сфери на услугите. Креативни таксиметрови превозвачи от Пловдив са предлагали на клиенти отстъпки и промоционални тарифи, за да увеличат заработеното. По този начин са нарушили правилата на честната конкуренция, за което антимонополната комисия ги глобява с повече от 62 хил. лева.
От гореизложеното става ясно, че е по-лесно и финансово изгодно да се работи по правилата, за да няма потърпевши. Ако тези таксиметрови фирми спазваха ограничението на пределните цени за километър пробег за Пловдив, нямаше да има санкции. Фирмите са искали да привлекат повече пътници, но биха постигнали подобен ефект и при спазване на установените норми. Все пак правилата са измислени, за да защитават интересите на всички групи - и потребители, и доставчици на услугата.
Освен това „промоцията“ може и да привлича най-бързо потребители, но когато е в сферата на услугите, по-често има отрицателен ефект, защото говори за неособено високо качество.

Станете почитател на Класа