Истината за полицейското насилие има повече от една страна

Престъпниците ни преди бяха болни, а сега са с нежни души, заяви вчера шефът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. Поводът за спешната пресконференция стана оплакване на близка на задържан с европейска заповед, че срещу нея и децата на издирвания заподозрян било упражнено насилие от страна на МВР.
Полицията реагира учудващо бързо – показа записи, които доказват тезата на ведомството, че насилие няма. И вероятно в този случай е така. Нещо повече – правото ще е на тяхна страна, при положение че се окаже, че арестуваният е точил от банковите карти на италианци.
Това изключение обаче не означава, че МВР винаги спазва закона. Напротив. Случаите на полицейско насилие спрямо мирни граждани в Кърджали, Мировяне, както и още десетки други огласени и по-малко огласени случаи на бити, респектирани и арестувани без особено сериозна причина българи поставят под съмнение действията на полицията. И при това положение записите в защита на МВР трудно могат да бъдат приети за чиста монета, като се има предвид как се държеше полицията при ареста на Николай Цонев и Тенчо Попов, какво показа МВР и какви записи показа защитата на двамата. А те се различаваха. Да не говорим, че както текат делата срещу Цонев, който досега е оправдаван по всички обвинения, ще се окаже, че акциите срещу него са били съвършено излишни.
Никой в държавата няма полза от това полицията и гражданите да се гледат подозрително и да си нямат взаимно доверие. Ето защо е задължително силовото ведомство да покаже нетърпимост към всяка проява на полицейско насилие и да показва, че действа професионално, като защитава закона. Без излишно престараване и без напрежение.

Станете почитател на Класа