Докато няма наказан стопанин, кучетата ще хапят

Домашен ротвайлер нахапа трима мъже вчера в центъра на Дряново, докато те се опитвали да помогнат на дете, което преди това също било нападнато от кучето. За съжаление този случай изобщо не е прецедент у нас. Пострадалите от кучета (и то от домашни) у нас са толкова много, че колкото и да е цинично, хората вече се впечатляват само ако е нахапана бременна жена или дете.
Поредният инцидент, предизвикан от домашен любимец, отново доказва, че законите у нас не работят. През пролетта на миналата година например парламентът прие промени в Наказателния кодекс (НК), които предвиждат до 3 години затвор за стопанин, чието животно причини средна или тежка повреда на някого, и 5 години лишаване от свобода, ако животното убие човек.
Тези промени обаче си останаха само на хартия и очевидно не се прилагат, защото домашни и очевидно лошо възпитани кучета продължават да гледат на хората като на плячка, без да има никакви санкции за стопаните.
Тук огромна вина имат и общините, които поне в това отношение имат свободата да налагат извънредно строг контрол. Между 200 и 500 лева например е глобата за домашно куче в София, което няма чип. Подобни мерки биха могли да се въведат във всички български градове, като собствениците на определени породи кучета се задължат да ги разхождат само с намордник. Солените глоби са сериозна превенция срещу инциденти с домашни любимци. А ако и те не помагат – нека бъдат приложени на практика промените в НК. Само така проблемните ситуации с уж питомните четириноги ще се сведат до един нормален минимум.

Станете почитател на Класа